Monday, October 3, 2011

Ajal...

"...While you wake up today, someone is breathing their last breath. Thank God for another day. Don't waste it...."

Dalam minggu ni aku terima 2 berita kematian. aku tak tahu nak cerita macam mana perasaan aku. sedih ada, terkejut pun ada...pada hari sabtu lepas bekas ayah tiri aku telah menghebuskan nafasnya yang terakhir. jika diikutkan ramalan dari sudut dunia perubatan, kematian bekas ayah tiri aku ini memang sudah dijangka...dia menghidap barah usus...peringkat ke berapa aku tak berapa pasti sebab dia tak bercerita tentang itu pada aku. kalau tak salah aku bulan lepas aku ada berjumpa dengan dia...masa itu dia dah dapat tahu tentang penyakitnya dan baru lepas membuat kemoterapi...dia boleh berjalan dan boleh bercakap...dia ada mengatakan jika dia sihat, dia akan hadir pada majlis perkahwinan aku yang bakal dilangsungkan pada 25,26 November 2011 (InsyaAllah)... pada malam jumaat lepas aku dapat tahu dari ibu aku, dia sudah nazak dan sudah tidak boleh bercakap...ibu aku ajak aku untuk menziarah dia. pagi sabtu lepas aku pun bawa ibu aku ke rumah dia...ada beberapa orang saudara terdekat dia yang menjaga dia di sana. sayu hati aku lihat keadaan fizikal dia...kalau boleh aku gambarkan, hanya tinggal kulit dan tulang sahaja. Pada hari itu aku tidak boleh lama di sana kerana sudah berjanji dengan tunang aku untuk ke tempat lain untuk menguruskan hal-hal berkaitan dengan perkahwinan kami. ibu aku mahu tinggal di sana dan aku beransur pergi...lewat petang itu aku menerima berita yang dia sudah pergi...dan tidak akan kembali lagi...Al-Fatihah

Awal pagi tadi, setibanya aku di pejabat...aku pun terus on kan notebook aku...seperti biasa, facebook la perkara pertama yang aku akan lihat :) Alangkah terkejutnya aku, sahabat aku semasa sama2 menuntut di UUM dahulu telah meninggal dunia...beliau seorang ASP (polis) di Johor. Beliau terlibat dalam kemalangan jalan raya semasa konvoi motorsikal berkuasa besar. bagaimana kemalangan itu berlaku aku tak boleh cerita kerana aku sendiri tak pasti...Semasa kami di UUM dahulu, arwah seorang yang periang dan baik...suka bantu orang sama ada dalam pelajaran ataupun pertolongan lain...beliau seorang yang suka berjenaka...semoga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh.Al-Fatihah

Ajal maut adalah rahsia Allah s.w.t. Arwah bekas ayah tiri aku, ajalnya kalau dari segi ilmu perubatan dapat dianggarkan atau di ramalkan (tidak secara tepat) tetapi apa yang berlaku pada sahabat aku memang tidak dapat dijangkakan...sejam sebelum kemalangan, beliau dari segi fizikal dan mental bolehlah kita kategorikan sebagai sihat walafiat. tetapi ajal datang tidak mengira taraf kesihatan dan umur...yang pergi tetap pergi...semoga kita dapat ambil iktibar dan dan menigkatkan lagi keimanan kita untuk mencapai kebahagiaan di sana...

P/s : hargailah orang di sekeliling kita...mungkin itulah kali terakhir kita berbicara bersamanya...sentiasa minta maaf setiap kali hendak berpisah...

selamat malam semua. Assalamualaikum

Saturday, October 1, 2011

Tak de idea :)

Actually aku tak de idea nak update blog ni...aku skrg kat kfc wangsa maju menantikan kehadiran seseorang...
so aku pun google la apa yang patut dan terlihat kata-kata ini...seseorang yang aku tunggu pun dah hampir nak sampai so aku tinggalkan korang ngan kata-kata ini kay...semoga boleh jadi iktibar atau perangsang dalam hidup kita semua :)


"...God puts people in your life for different reasons. Some to learn from, some to help you, & some to help you realize how strong you are..."


Friday, September 30, 2011

Kata-kata hari Jumaat :)

..."Being a real man doesn't mean you sleep with 100 girls. It means you fight for one girl even when 99 others are chasing you."...

Kawe jumpa kata2 ni kat internet dan rasa2 mcm ada betulnya... renung2 kan kay :)

Thursday, September 29, 2011

Kata-kata malam ini :)

"Just because someone doesn't love you the way you want them to, doesn't mean they don't love you with all they have..."

Aku jumpa kata-kata ni kat internet...ada kebenaran dalam kata-kata ini...kadang-kadang kita rasa orang tu tak sayang kita atau tak meet expectation kita...tapi tak bererti dia tak sayang kita sepenuh hati...mungkin dia tak tahu nak tunjuk atau tak mampu untuk tunjukkan kasih sayang tu...kasih sayang ni bukan boleh diukur dengan wang ringgit atau harta benda...kasih sayang hanya boleh di rasa...salah satu contoh, sometime ibu bapa kita tak mampu nak berikan apa yang kita minta atau mahukan tapi tak bermaksud dia tak sayangkan kita. ukuran kasih sayang ni bukan ada dalam buku teks :) ia sesuatu yang subjektif...oleh sebab itu jangan lihat sesuatu itu dari satu sudut sahaja...

selamat malam semua. Assalamualaikum :)





Bukan rezeki aku lagi...

aku baru je dapat berita dari member aku yang bekerja kat company yang aku interview last 2 weeks...dia kata kemungkinan aku tak berjaya dalam interview tu...agak frust pun ada sebab aku betul2 mengharap aku dapat...tapi nak buat mcm mana...Tuhan belum izin kan aku untuk kerja kat situ...semuanya sudah tertulis...aku dah buat yang terbaik (pada hemat aku la)

Aku percaya ada hikmah disebaliknya yang aku belum tahu...aku kena hilangkan rasa kecewa aku ni...takut membawa kepada rasa tak dapat terima takdir Allah s.w.t...nauzubillah

Aku baru merancang dengan member aku untuk buat business jual buku online...aku tengah berbincang mengenai susun atur web dan the best price yang kita boleh dapat dari pembekal..ini supaya aku dapat jual dengan harga yang berpatutan dan sekaligus menggalakkan budaya membaca di kalangan rakyat malaysia :)

semoga kawan2 aku kat blog ini boleh sokong business yang aku bakal jalankan ini :)

Wednesday, September 28, 2011

azam baru :)

Rasanya ni kali ke berapa punya azam pun tak tahu la hehehe...aku berazam untuk tulis sekerap yang mungkin kat blog yang dah lama aku tinggalkan ni...
semoga azam aku ni akan berterusan...boleh gak duit nuffnang ni tampung serba sedikit perbelanjaan aku hehhe..
buat masa sekrang ni aku memang tak de idea nak tulis apa...untuk status terkini aku tengah tunggu result interview yang memang aku harap sangat aku dapat...harap korang yang baca blog aku yang tak seberapa ni dapat doakan aku berjaya :)
aku sekarang bekerja di sebuah organisasi swasta...aku apply kat tempat lain ni pun bukan apa...cuma nak meningkatkan taraf hidup :)

for now itu je update aku...nanti aku tulis lagi. InsyaAllah...selamat malam semua. Assalamualaikum.


Thursday, June 2, 2011

aku kembali...

Sudah sekian lama aku biarkan blog aku ni bersawang...tak de satu alasan pun yang boleh menghalalkan rasa bersalah aku sebab tak update blog ni...en nuff pun dah lama aku tak check..berapa ringgit la agaknya hehe
sejak sekian lama aku tak buat blogwalking ni..selama itu la jugak blog aku ni kekeringan tetamu :)

buat masa ni aku pun tak tahu nak tulis apa..nanti la aku update lagi :)

Sunday, March 13, 2011

Kembali ke KL semula :)

Salam semua...harapnya semuanya berada dalam keadaan yang terbaik...sekali lagi aku telah melanggar azam aku untuk aku selalu update blog aku..tetapi kali ni atas sebab-sebab yang tak dapat aku elakkan..segalanya telah ditentukan dan aku redha...

Pada 24/02/2011 lepas aku balik ke Kelantan kerana dah terlalu lama rasanya aku tak balik kampung. kebetulan baki cuti aku masih ada dalam 4 hari, aku pun decide untuk balik kampung..28/02/2011 nanti aku dah start kerja baru. gelabah gak nak start kerja baru ni..apa-apa pun entry kali ni bukan aku nak cerita tentang kerja baru aku. aku nak ceritakan apa yang berlaku di kampung aku.

aku naik bus malam. trauma akibat kemalangan bus yang aku alamai beberapa bulan lepas masih belum hilang tapi sebab rindu kampung punya pasal aku gagahkan jugak..nak naik kapal terbang, budget masih belum mengizinkan :)

Ternyata suasana kampung memang mendamaikan..hilang semua stress kerja aku sebelum ni :) sebelum aku balik ke kelantan aku dah pesan kat mak aku untuk amik tiket ke kl siap2 coz aku takut tiket tak habis. mak di pendekkan cerita mak aku amik tiket ke kl pada 27/02/2011 jam 10 pagi.

Masa terasa terlalu cepat berlalu. tup-tup dah hari sabtu (26/02/2011). Esoknya aku dah kena balik ke kl semula. arrrrggghhhhh aku masih belum puas lepak kat kelantan...

Malam menjelang tiba, aku di kejutkan dengan berita atuk aku sesak nafas..katanya angin dalam badan. aku pun tak sure apa sebab yang pasti. aku terus pinjam kereta dengan jiran dan bawak atok aku pergi ke klinik kat pasir puteh ngan mak aku. setibanya aku kat klinik tu aku tengok atok aku dah lemah sangat. Doktor suspect atok aku kena serangan jantung dan mintak aku ngan mak aku terus bawa ke Hospital Tengku Anis. Masa tu juga atok aku tiba2 tak sedarkan diri..Panik aku masa tu. aku pun terus bawak atok aku gi Hospital.
Masa tu atok aku dah lemah sangat. sampai kat hospital atok aku muntah..keluar darah :(
Aku betul-betul tak tahu nak buat apa masa tu..cuma menantikan apa kata doktor kat sana. 

Doktor kat hospital tengku anis cakap atok ada pendarahan dalam perut dan kena di bawa ke hospital universiti sains malaysia (HUSM kubang kerian)..Di pendekkan cerita yang tak berapa pendek ni...atok aku kena buat kolonoskopi..untuk mengesahkan apa sebenarnya yang sedang berlaku dalam perut atok aku..kolonoskopi tu nak di buat pada hari Isnin (keesokkannya). dalam masa itu atok aku tak leh makan and minum. cuma air dan darah sahaja yang dimasukkan melalui jarum yang dicucuk kat tangan atok aku.
Aku paling tak leh tahan bila atok aku mintak air nak minum kerana terlalu dahaga. datok aku tak leh makan or minum coz doc tak nak ada aktiviti dalam perut atok. takut berlaku lebih banyak pendarahan.

Masa untuk kolonoskopi tiba sudah hampir 24 jam atok aku tak minum air or makan. yang ada cuma air yang dimasukkan melalui wayar yang dicucuk kat tangan. kolonoskopi tu amik masa dalam 1 jam lebih. Bila atok dah siap buat kolonoskopi, doc cakap dia jumpa hampir 10 tempat luka dan pendarahan dalam perut atok. dan dia dah tutup tempat luka tu dengan alat diaorang..menurut doktor tu dia klip dengan sejenis besi. untuk mengelakkan kan klip tu tercabut or rosak, atok tak leh makan for another 24 hours..aduiii aku dah tak tahan tengok atok merayu2 nak minum air..apa yang mampu aku ngan mak aku buat ialah basahkan bibir atok dengan air je..guna kapas..

Berat mata memandang..berat lagi bahu yang memikul..aku hanya boleh minta atok bersabar dan banyakkan selawat and sebut nama Yang Maha Esa..Esok yang di nanti telah tiba..atok kena buat kolonoskopi sekali lagi..kalau ikutkan atok dia dah tak nak buat coz kolonoskopi yang pertama semalam dia cakap sakit..aku dengar suara atok menjerit kesakitan dari luar bilik kolonoskopi semalam..sayu hati aku..menitis gak air mata aku bila tengok wajah atok yang lemah nak di bawa masuk untuk kolonoskopi kali kedua..

Alhamdulillah, result kolonoskopi kali kedua baik. perut atok dah tak luka lagi...cuma bengkak tu masih ada..atok dah boleh minum tapi tak boleh makan..lega aku dengar doktor cakap mcm tu..menurut atok kolonoskopi kali kedua ni tak berapa sakit..mungkin doktor yang lain yang buat kot..entah la..apa-apa pun aku amat bersyukur semuanya berjalan lancar...

Owh lupa aku nak cerita..tentang report duty aku pada 28/02/2011..Pihak yang hire aku kerja tu beri kelonggaran kat aku untuk report duty pada 14/03/2011...so bermakna esok la aku start hari pertama aku..doakan aku boleh buat kerja kay..dan doakan semuanya dalam keadaan yang terbaik :)

Segala yang berlaku ada hikmahnya...Jangan cepat merungut ya! :) Ceria selalu!



Monday, February 7, 2011

Online dari McD Sri Gombak :)

Salam semua...
Actually malam ni aku tak plan pun nak online..rasa macam nak rebahkan badan dah tadi lepas solat..tiba-tiba ada satu sms menerjah masuk ke kotak pesanan hp aku..aku budget awek la..sekali bos aku daaaa..rupanya ada tugasan yang belum aku selesaikan..

Kalau diikutkan perkiraan matematik..hari ni aku cuti, so secara majoritinya anggota badan aku semua sudah bersetuju untuk tidak melibatkan pergerakkan untuk urusan kerja hehehe tapi amanah tetap amanah..aku lak lupa nak buat so aku gagahkan diri gak untuk makan fillet-o-fish punya set sambil buat kerja kat McD Sri Gombak..

23/02/2011 ni adalah tarikh rasmi aku tamat perkhidmatan kat syarikat yang aku kerja sekarang. Aku sudah pun mendapat pekerjaan di syarikat lain. Cabaran di tempat baru masih menjadi rahsia Yang Maha Esa, aku harap aku gagah untuk menempuhnya.

Banyak pengalaman yang aku timba di syarikat sekarang, akan aku jadikan panduan untuk menempuh masa yang akan datang sehingga ajal menzahirkan diri. Aku doakan syarikat yang bakal aku tinggalkan ini akan terus maju dan berdaya saing. Aku sangat positif yang syarikat ini akan mengecapi kegemilangan dan terus berjaya...

Kepada geng2 yang duk area sri gombak..kalau nak lepak kat McD sambil2 blogwalking..ajak aku sekali..internet kat sini not bad...cuma masalah parking je hehehe

kay la..aku pun tak leh lama..esok aku kerja..kang tak pasal2 terlajak tidur :)

Selamat Malam Semua!



Friday, February 4, 2011

Kawe ado lagi :)

Dah beberapa bulan aku tak update blog aku ni..dah bersawang dah :) ada beberapa sebab yang agak kukuh mengapa aku tak update blog aku ni. pertamanya, pekerjaan aku sekarang menyukarkan aku untuk mencari masa yang sesuai untuk aku bersama dengan blog aku. sedih gak..tapi tak lama lagi aku akan bertukar tempat kerja dan insyaAllah kerja yang baru ni akan memberi ruang untuk aku selalu update blog ni walau tak terlalu kerap.

Sebab pertama aku bertukar kerja sebenarnya bukanlah faktor 'masa' semata-mata. InsyaAllah dalam tahun ini aku akan berkahwin dan aku memerlukan kerja yang boleh membantu aku dari segi kewangan dan masa. Dan dengan izin Yang Maha Esa, peluang itu datang seakan tepat pada masanya dan ini memberi ruang untuk aku untuk tambah pendapatan dan memberi masa untuk aku bersama yang tersayang :)

Walaubagaimanapun aku tak lari dari rasa sedikit 'bersalah' terhadap ex-majikan aku..dia baik dan seorang yang berusaha gigih untuk menaikkan syarikatnya. syarikat itu masih baru (3 tahun) tetapi cukup berdaya saing. aku nampak syarikat ini akan berjaya satu hari nanti cuma persoalanya ialah masa. bagi pihak aku pula, masa tak menyebelahi aku dan aku membuat keputusan untuk memberi notis berhenti setelah berbincang dan mendapatkan beberapa pendapat dari sumber rujukan aku. aku belum tahu untung nasib aku di tempat baru, tetapi keputusan harus dibuat. Aku redha dengan apa jua yang bakal aku tempuhi.

Doakan aku dapat tempuhi semua ini dengan jayanya. Terima kasih sahabat :)