Saturday, September 18, 2010

Just FYI

Salam semua..actually aku tak de idea apa nak tulis..so masa aku blogwalking byk kali gak aku jumpa widget yg minta kita masuk kan nama ngan link so mudah tuan empunya blog nak buat blogwalking..so tadi tergerak hati aku untuk explore benda ni..so nak dipendekkan cite aku dah register and letak benda tu kat bawak sekali kat blog aku ni so just in case korang terlepas pandang...hopefully korang dapat meluangkan masa untuk scroll down sampai bawah and isi nama and link korang..senang aku nak blogwalking....

Sentuh pasal bab blogwalking and nuffnang ni (tiba2 datang lak idea aku)..aku rasa apa yang team nuffnang buat ni bagus la..membolehkan kita buat side income dengan cara ni..kos sara hidup kat malaysia ni makin tinggi..so nak tak nak kita semua perlukan sumber pendapatan alternatif di samping gaji bulanan kan?..tak de jalan mudah dalam hidup ni...aku puji usaha nuffnang ni..coz aku kira ni mcm 'win-win situation'...tapi satu je yg aku nak ingatkan..bagi yg bekerja tu jgn lah sampai blogging ni menjejaskan kerja anda..contohnya blogwalking sampai larut malam then payah nak datang kerja..or lewat datang kerja...kang elok2 ada dua sumber income terus jadi satu (kena buang kerja)..mintak jauh la..lagi satu jangan berblog time kerja...sebab apa? 


1)tak elok la coz korang dibayar gaji untuk melaksanakan amanah kerja tapi korang buat benda lain (berblog)...nanti dikira tak amanah pulak..nak berblog boleh tapi lepas waktu kerja kay :)


2)takut gak kalau IT department tahu aktiviti korang and terus dilaporkan kat bos..korang gak yg susah(betul tak) and 


3) takut2 sumber pendapatan dari blog tu ada unsur ragu2..bukan apa... sebab di buat masa korang sepatutnya menjalankan amanah yang lain...yg bab ni korang kena la tanya ustaz coz aku rasa tak leh...


coz aku pernah dengar orang bagi contoh: contohnya kita kerja sbg seorg guru tapi dalam masa yang sama kita nak buat side income kita jual kain..memang tak salah tapi ia akan jadi salah jika menggunakan waktu kerja untuk menjual dan apa hukum pendapatan jualan kain kita tu?...untuk keterangan lebih lanjut korang kena la tanya ustaz2 dan orang2 yang lebih berilmu dalam bidang ni..aku rasa sampai setakat ni je la dulu..coz aku dah kehabisan idea hehehe..

10 comments:

  1. betul tu..
    ade je aku tengok akak2
    blogger ni satu jam 2,3 entry dia..
    padahal waktu pejbat tu..
    macam mana tu ye..

    ReplyDelete
  2. Diana: kalau nak pastikan kita kena tanya ustaz tapi kalau personal opinion aku mmg tak boleh coz kita dibayar(gaji) untuk masa,tenaga dan kepakaran kita..kalau kita buat benda lain..kita dikira tak amanah dan 'mencuri' dalam masa kerja..tapi itu pendapat aku yg kurang ilmu ni la :)

    ReplyDelete
  3. MT,

    kalau tulis entry wat perenggan banyak sket lagi mabeless

    ^_^

    ReplyDelete
  4. sy dah link kt bwh tu...
    thanks yea...
    keep in touch!~

    ReplyDelete
  5. btul2... tkut2 nti duit drpd nuff tu halal btukar haram pulak kan? renung2kan dn selamat beramal!

    ReplyDelete
  6. Gadis Kampung Separa Bandar : terbaiksss..patik baru je ubah..thanks for the suggestion :)

    ReplyDelete
  7. Mimi Fatihah : InsyaAllah..saya akan selalu blogwalking ke tempat awak :) thanks

    ReplyDelete
  8. Ezao' Edogawa : tepat dan bernas! terbaiksss

    ReplyDelete
  9. dh xchange link dh..
    nom38 tu:)

    ReplyDelete